پومیس که در واقع با نام علمی پوکه معدنی شناخته می شود و در بین کسبه بازاری و حتی جوامع دانشگاهی نام علمی آن رایج تر است، از سنگ های آتشفشانی می باشد. اسم این سنگ که در زبان انگلیسی به صورت pumice نوشته می شود، در تلفظ لاتین به صورت “پامیس” است و در واقع به اشتباه در تلفظ فارسی پومیس گفته می شود.
ویژگی های سنگ پومیس
پومیس ساختمانی حجره ای و متخلخل دارد و از سنگ های آذرین به شمار می رود. این سنگ شامل شبکه ای از حباب های گازی است و می تواند در انواع مختلفی همچون آندزیتی، ریولیتی ، داسیتی و بازالتی ایجاد شود. خوب است بدانید که سنگ پومیست نیز به لحاظ خاستگاه و ترکیبات شیمیایی با پومیس یکسان است و تنها وجه تفاوت آنها اندازه دانه هایشان است.
وزن پومیس چقدر است؟
وجود مقدار زیادی گاز و بخار آب در ترکیب شیمیایی پومیس و پومسیت، سبب شده تا این سنگ ها وزن اندک و حجم بالایی داشته باشند. همین امر سبب اهمیت و کاربرد این نوع سنگ در صنعت شده است. سایر ویژگی هایی که باعث شده تا پومیس در صنعت مفید و کاربردی باشد عبارتند از:
- عایق صدا
- عایق گرما
- وزن سبک
- وزن ظاهری کم
- ساختمان حجره ای
- سایندگی بالا
رنگ های پومیس
سنگ پومیس به طور طبیعی در رنگ های سفید، خاکستری، صورتی، زرد یا قهوه ای وجود دارد. از سایر ویژگی های ظاهری پومیس می توان به دانه هایی با اندازه درشت تر از 2 میلی متر اشاره کرد. لازم به توجه است که اگر سنگی با همین ویزگی ها باشد و تنها تفاوتش این باشد که دانه هایش زیر 2 میلی متر هستند، آن را پومسیت می نامیم.
کاربرد های های مهم پامیس چیست؟
- کاربرد در کشاورزی و باغبانی
- استفاده به عنوان عایق دماهای پایین
- استفاده به عنوان عایق دمای بالا
- استفاده در صافیها و فیلترها
- رشد یا تکثیر گیاهان
- کاربرد در اصلاح خاک و چمن
- پرورش بذر
- کشت های هیدروپونیک
- عایق کردن بتن سبک
- کاربرد به عنوان پرکننده
- کاربرد به عنوان حمل کننده
- کاربرد به عنوان جذب کننده
کاربرد پومیس یا پوکه معدنی در کشاورزی
تا اینجا کاربرد ها و ویژگی های بسیار گسترده ای در باره ی پومیس خواندید. اکنون قصد داری مشما را با یکی دیگر از کاربرد های مهم این سنگ آشنا کنیم. سنگ پومیس که به دلیل اهمیت فراوان و کاربرد زیاد در کشاورزی پوکه کشاورزی نیز نامیده می شود، یک از گزینه های مناسب برای تامین املاح مورد نیاز گیاهان است.
همان طور که پیش تر گفتیم، پومیس از سنگ های آتشفشانی است ، بنابراین میتواند دو فایده برای خاک و گیاهان داشته باشد. اولا، برگرداندن مواد مغذی و مفید لازم برای گیاه به خاک و دوما یک ماده مفید برای رشد محصولات کشاورزی است.
فواید پومیس برای گیاهان و کشاورزی
- باعث افزایش قابلیت کشت در خاک می شود.
- مواد آلی در خاک را نیز حفظ میکند.
- جذب و نگه داری آب در خاک
- جلوگیری از پوسیده شدن ریشه گیاه به خاطر تخلخل بالای این ماده
- دارای خاصیت ضد شیمیایی است.
- جریان بهتر اکسیژن در خاک
- تنظیم بقایای کودهای شیمیایی و آفت کشها و تبدیل خاک را به محیط مناسب برای فعالیت میکروارگانیسمها
- جلوگیری از رشد علف های هرز
- جلوگیری از ایجاد تغییرات ناگهانی در خاک
- جلوگیری و کاهش پوسته پوسته شدن خاک
- افزایش نفوذ پذیری آب به خاک
- تبخیر دیر تر آب موجود در خاک
- تثبیت دمای خاک
داشتن خاصیت ضد شیمیایی به بهتر شدن عملکرد خاک در سمپاشی، علف کشی، قارچ کشی، کود و … کمک میکند.
پومیس در مقایسه با کود های شیمیایی
کود های شیمایی سبب آلودگی خاک و کاهش سلامت محصولات گیاهی می شوند در حالی که پومیس در مقایسه با کود های شیمیایی روشی سالم تر و ایمن تر برای محافظت از گیاه و تقویت خاک است. از سایر مواردی که در باره سالم تر بودن پومیس می توان گشت این است که پومیس در خاک یوس های سنگین را جذب می کند و همین به تاثیر اکولوژیک آن دارد. پومیس میتواند در جلوگیری از ایجاد سموم خطرناک همچون آفلاتوکسین موثر باشد که این امر باعث می شود آسیب به ساقه ها و برگ های گیاه کاهش یابد.
نکته قابل توجه این است که مصرف پوکه کشاورزی برای کشاورزان به این لحاظ که موجب می شود دام های آنان از تماس با کود های شیمیایی حفظ شود حائز اهمیت است. این امر سبب می شود تا بتوانند تولیدات دامی با کیفیت تر و سالم تری را به بازار عرضه کنند.
ثبت ديدگاه