کف سازی ساختمان یکی از چندین مرحله ساختوساز است. معمولاً عملیات کف سازی و شیب بندی کف ساختمان به دو روش سنتی یعنی پوکه و روش نوین فوم بتن انجام میشود. پوکه معدنی برای سقف دارای شرایط متفاوتی است. در واقع برای پر کردن فضای کف ساختمانها و ایجاد یک تراز مناسب و مسطح یا پوشش روی تاسیساتی که در کف قرار گرفتهاند نیاز به کف سازی با روشهایی مانند فوم بتن و پوکههای سبک است. در این مقاله ابتدا تعریفی از این دو روش ارائه شده و سپس این دو روش با یکدیگر مقایسه می شود.
پوکه معدنی چیست؟
پوکه معدنی سنگی آتشفشانی است که بر اثر فعالیت های آتشفشان ها و راه یابی مواد درون آتشفشان ها به پوسته زمین و سرد شدن آنها به وجود می آید. پوکه معدنی برای سقف استفاده های زیادی دارند. پوکه معدنی به سبب ویژگی های باورنکردنی که دارد در زمینه های مختلف بسیار مورد توجه قرار گرفته است. از جمله ویژگی های پوکه معدنی می توان به تخلخل بالا و بافت اسفنجی، وزن بسیار کم، مقاومت بالا و تحمل فشارهای خارجی، عایق صوت و گرما و چگالی کم اشاره کرد.
فوم بتن چیست؟
فوم بتن که به بتن سبک نیز مشهور است ترکیبی از سیمان، آب، ماسه و فوم کف زا است. فوم کف زا نوعی ماده شیمیایی است که بر پایه پروتئین حیوانی ساخته می شود. چگالی فوم بتن نسبت به بتن معمولی بسیار کمتر است از این رو در کاهش وزن مرده ساختمان بسیار موثر است. اصلی ترین کاربرد فوم بتن در ساخت بلوک های سبک و شیب بندی ساختمان است. مهمترین مزایای فوم بتن نسبت به بتن معمولی عبارتند از: میزان مصرف سیمان کمتر، وزن کمتر، مقاومت بیشتر، نحوه اجرای شیب بندی راحت تر، چسبندگی و استحکام بالا، زمان خشک شدن سریع و مقاومت فشاری استاندارد.
استفاده از پوکه معدنی پیشینه ای تاریخی دارد و در طول تاریخ نواقص و کاستی های پوکه معدنی در ساختمان سازی رفع شده است اما برای اینکه بتوان مقایسه ای بین فوم بتن با پوکه معدنی انجام داد باید معایب و مزایای هر دوی آنها را بررسی کرد.
مزایای پوکه معدنی | پوکه معدنی برای سقف
- از جمله برتری بزرگی که پوکه معدنی نسبت به فوم بتن دارد وزن سبک آن است.
- مقاومت پوکه معدنی بسیار بیشتر از فوم بتن است بنابراین مقاومت فشاری کف ساختمان نیز بیشتر می شود.
- عملیات کف سازی با پوکه معدنی حجم آب کمتری نسبت به فوم بتن احتیاج دارد.
- به سبب خاصیت ضد حریق بودن پوکه معدنی در برابر حرارت و آتش سوزی مقاوم است، درصورتی که فوم بتن به دلیل ماده شیمیایی موجود درونش در برابر آتش به سرعت شعله ور شده و گازهای سمی متصاعد می کند.
- یکی دیگر از برتری های پوکه معدنی در برابر فوم بتن، عمر طولانی پوکه معدنی است در صورتی که فوم بتن عمر کوتاهی دارد.
- از مزایای دیگر پوکه معدنی نسبت به فوم بتن می توان به خاصیت ضد حشرات آن اشاره کرد.
- اگر در هنگام اختلاط فوم بتن و ساخت آن دقت لازم انجام نشود، میتواند منجر به پفکی شدن فوم بتن شود. اما معمولاً این مشکل در کف سازی با پوکه معدنی کمتر رخ میدهد.
مزایای فوم بتن
- از مهمترین مزایای فوم بتن نسبت به پوکه، صرفه جویی در زمان است. در هر روز کاری میتوان بسته به فاکتورهای مختلف بین ۵۰ تا ۶۰ متر مکعب را توسط فوم بتن پوشاند (با فرض ۱۰ سانتی متر ضخامت کف). به این ترتیب میتوان ۶۰۰ متر مربع را در یک روز پوشش داد. اما در کف سازی با پوکه در مدت مشابه این مقدار نهایتاً به ۱۵۰ متر مربع می رسد.
- عملیات اجرایی فوم بتن توسط شلنگ و پمپاژ انجام می شود که در زمان و هزینه حین اجرا صرفه جویی می شود. از طرفی حمل و نقل فوم بتن به دلیل استفاده از شلنگ و پمپاژ بسیار راحتتر انجام میگیرد. نکته دیگر عدم نیاز به دپوی مصالح است.
- برای کف سازی با فوم بتن تنها به یک دستگاه فوم بتن ساز نیاز است که به راحتی می توان آنرا تهیه کرد، اما برای کف سازی با پوکه معدنی محل نسبتاً بزرگی را باید به دپوی مصالح اختصاص داد.
معایب فوم بتن | پوکه معدنی برای سقف
- در طرح اختلاط فوم بتن باید دقت بسیاری داشت تا کیفیت آن کاهش پیدا نکند در غیر این صورت مشکلات بسیار بزرگی در ساختمان به وجود می آورد به گونه ایی که مجبور به جمع کرن کامل کف سازی می شود.
- از جمله مشکلات بزرگ دیگر فوم بتن کاهش 20 درصدی حجم ارتفاع آن پس از خشک شدن است.
- فوم بتن در برابر تغییرات آب و هوایی مقاوم نیست و ممکن است در برابر سرما دچار شکستگی شود در صورتی که پوکه معدنی در برابر هر گونه دمایی مقاوم است.
- میزان ملات بکارگرفته شده در فوم بتن بسیار بیشتر از ملات مورد نیاز با پوکه معدنی است.
ثبت ديدگاه