پوکه معدنی یک سنگ آتشفشانی است که پس از سرد شدن سنگ های آتشفشانی به وجود می آید. آتشفشان ها در همه جای دنیا وجود دارند، اما انواع و اقسام آنها با یکدیگر متفاوت است. اصولاً نوع و نوع پوکه معدنی در هر منطقه از هر کشور با منطقه دیگر متفاوت است. به همین دلیل است که پوکه در انواع مختلف موجود است. معادن پوکه معدنی در ایران موضوعی است که در این مقاله به آن پرداخته ایم.

پوکه معدنی و معادن آن

ایران یکی از کشورهای اصلی در تولید پوکه معدنی بشمار می آید. ایران رتبه چهارم را در معدن پوکه معدنی دارد و سالانه حدود 1500 تن پوکه معدنی تولید می کند. در ایران نیز بزرگترین معدن تولید پوکه معدنی وجود دارد. از بزرگترین معادن پوکه معدنی ایران می توان به شهرستان قروه اشاره کرد که حدود 700 تن پوکه معدنی از معادن شهرستان قروه استخراج می شود.

شرایط و موقعیت معادن پوکه در ایران

 پوکه معدنی در ایران در مقایسه با سایر مناطق جهان رتبه بالایی ندارد. اما در برخی شهرها و مناطق کشور این ماده معدنی ارزشمند استخراج می شود. استفاده از پوکه معدنی بسیار زیاد است. پوکه معدنی در ایران عمدتاً در شهرهای معدنکاری پوکه یافت می شود. اما در سراسر کشور در دامنه قله های آتشفشانی و مناطق معدنی، پوکه معدنی به مقدار نسبتاً مناسبی موجود است. قله دماوند، سبلان، سهند، تفتان و مناطقی از همدان، ساوه تا بابک و کرمان به نظر می رسد در حال حاضر معادن پوکه در حال بهره برداری هستند.

 معادن دیگری به جز شهرستان قروه در شهرهای دیگر وجود دارد که پوکه هر منطقه از نظر نوع و نوع کاربری با سایر مناطق متفاوت است، مثلاً پوکه شهرستان قروه رنگ تیره دارد در حالی که پوکه شهر تبریز. سفید است. هرچه پوکه تیره تر باشد، محکم تر و قوی تر است.

معدن پوکه معدنی پوزولانی استان اردبیل

 این نوع پوکه همانطور که از نامش پیداست از دامنه های کوه سبلان در استان اردبیل استخراج می شود. این نوع ریزدانه بوده و دارای پودر پوزولانی بسیار منحصر به فرد بوده و نیازی به خردکن ندارد و تنها با استفاده از مش های مختلف از یکدیگر جدا می شوند.

معدن پوکه معدنی شهرستان بابک کرمان

 شهر بابک یکی از شهرهای مهم استان کرمان است که وجود معادن عظیم مس و فیروزه و موقعیت آن اهمیت آن را در مسیر تهران به بندرعباس دوچندان کرده است. از این نوع پوکه برای ساخت مصالح ساختمانی، کف سازی، شیب بندی سقف و بلوک سازی استفاده می شود.

معدن پوکه معدنی تبریز

 پوکه معدنی تبریز بیشتر به رنگ خاکستری مایل به سفید است که این نوع را بیشتر در معدن بستان آباد تبریز می توان استخراج کرد. این نوع پوکه نسبت به سایر نمونه ها سبک تر است و به دلیل سبکی، گاهی اوقات این نوع آن ها حتی روی سطح آب شناور می شوند. سنگ پوکه شهر تبریز سفید است که هر چه تیره تر باشد وزن و استحکام کمتری دارد و مقاومت بیشتری دارد. در ایران از نوع معدنی این سنگ برای کارهای کشاورزی، نساجی، ساختمانی و پزشکی استفاده می شود.

معدن پوکه معدنی اصفهان

 پوکه استان اصفهان از نوع پودری بوده و در صنایع کشاورزی، باغبانی، کودهای ارگانیک و گلکاری کاربرد دارد. این نوع در صنعت ساختمان جایگزین ماسه می شود و در کف سازی و شیب سازی و تولید قطعات بتنی سبک و نیمه سبک کاربرد دارد. همچنین به عنوان پرکننده در صنایع شیمیایی استفاده می شود.

 پوکه معدنی کردستان

به گفته رئیس مرکز زمین شناسی اکتشافات معدنی سنندج در این استان، کردستان یکی از مناطق مهم تولید پوکه در کشور است. به طور کلی 400 پروانه بهره برداری در زمینه کانی های فلزی، سنگ های تزئینی، سیلیس، فلدسپات، دولومیت و مصالح ساختمانی صادر شده است.

شکل و روش استخراج پوکه معدنی در ایران

 معادن به دو صورت سطحی و زیرسطحی استخراج می‌شوند و معدن پوکه معمولاً یکی از معادن سطحی است که پس از تصاحب یا دریافت پروانه استخراج، ابزار و تجهیزات معدنی منتقل می‌شود. به محل معادن پوکه و پس از برش و استخراج سنگ های آذرین، این سنگ ها برای فرآوری و آماده سازی به کارگاه ها و کارخانه ها ارسال می شود.

 پس از پردازش و آماده سازی پوکه به واحدهای فروش یا انبارها منتقل می شود تا به مصرف کنندگان ارائه شود. در این کارخانه های فرآوری، پوکه معدنی را معمولاً بر حسب ابعاد و اندازه به پوکه بادام، پوکه نخودی، پوکه عدس، پوکه ماسه ای و پوکه سیاه تقسیم می کنند.

‫0/5 (بررسی 0)